Home / Gezondheid / Gezondheidsvoordelen van omega-3 / Kanker
Omega-3 vetzuren worden gebruikt om kanker te voorkomen en behandelen. In een overzichtsartikel wordt het effect van omega-3 vetzuren, vooral van DHA, op verschillende soorten kanker geëvalueerd. Daarbij ligt de nadruk op kanker van neurale oorsprong, neuroblastoma.
DHA is een niet-toxische stof die antiproliferatieve effecten op kankercellen uitoefent en samenwerkt met chemotherapeutische geneesmiddelen. In het overzichtsartikel wordt gesuggereerd dat DHA moet worden geëvalueerd als adjuvans (versterking) bij chemotherapie tijdens de behandeling van verschillende soorten kanker in de juiste klinische trials. Onder sommige omstandigheden kan DHA het effect van de ehandeling vergroten door een verhoogd aantal tumorcellen te doden met een langere overleving van patiënten als gevolg. DHA kan ook nadelige bijwerkingen zoals lage bloedtelling en ondervoeding tegengaan, wat kan leiden tot een intensievere of langdurige behandeling indien nodig.
Gleissman H, Johnsen JI, Kogner P. 2010. Omega-3 fatty acids in cancer, the protectors of good and the killers of evil? Experimental Cell Research 316, 1365−1373.
http://doi.org/10.1016/j.yexcr.2010.02.039