Home / Gezondheid / Gezondheidsvoordelen van omega-3 / Zwangerschap / Zuigelingen
In totaal 38 onafhankelijke onderzoeksartikelen, die betrekking hebben op voeding tijdens de zwangerschap en voortkwamen uit de ‘Avon Longitudinal Study of Parents and Children’ zijn geëvalueerd in een recent overzichtsartikel.
Er waren onafhankelijke associaties tussen prenatale consumptie van vis en minder maternale depressiviteit en angstklachten, evenals minder intra-uteriene groeivertraging. De meest robuuste relatie die werd gevonden, was tussen het innemen van vis/zeevruchten door de moeder tijdens de zwangerschap en neurocognitieve ontwikkeling van de nakomelingen. De consumptie van vis had een gunstig effect op de ontwikkeling in de kindertijd. Twee bestanddelen afkomstig van vis, omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren en jodium, werden geassocieerd met deze positieve ontwikkeling bij kinderen.
De uitkomsten in dit onderzoek suggereren dat het aan te bevelen is om regelmatig vis te eten tijdens de zwangerschap.
Emmett PM, Jones LR, Golding J. 2015. Pregnancy diet and associated outcomes in the Avon longitudinal study of parents and children. Nutrition Reviews 73(S3), 154−174.
http://doi.org/10.1093/nutrit/nuv053